Oblicz wartość wyrażenia
ziomek: Proszę o pomoc
30 lis 22:27
Przemysław: | 1 | | 3! | | 5! | | 41! | |
| + |
| + |
| +...+ |
| = |
| 1*1 | | 1!2! | | 4!1! | | 40!1! | |
| | 1! | | 3! | | 5! | | 41! | |
= |
| + |
| + |
| +... |
| = |
| | 1! | | 2! | | 4! | | 40! | |
=1+3+5+...+41
czyli arytmetyczny, r=2 a
1=1, a
n=41
co nie?
30 lis 22:35
ziomek: o dzięki bardzo
30 lis 22:39
5-latek: Przemek czy aby an=41?
30 lis 22:43
Przemysław: Czyżbym dzisiaj same błędy robił?

No ale:
41!=1*...*40*41
40!=1*...*40
dzielę i mam:
41
może już głupi jestem, ale nie widzę błędu.
30 lis 22:46
Przemysław: Napisz, proszę, co jest źle.
30 lis 22:51
Bogdan:
Tu mamy 1 + 3 + 5 + ... + 39 + 41 = ...
30 lis 23:06
Bogdan:
Medianą ciągu złożonego z 21 liczb: 1, 3, 5, ... , 39, 41 jest liczba 21, a więc
1 + 3 + 5 + ... + 39 + 41 = 21 * 21 = 441
30 lis 23:10
5-latek: Dobry wieczor
Bogdan 
Przemek myslalem o ilości wyrazow n a napisałem a
n
30 lis 23:17
Bogdan:
Dobry wieczór
5−latku
30 lis 23:20
Przemysław: OK, nie ma sprawy.
To znaczy, że jest dla mnie jeszcze nadzieja
30 lis 23:21