oblicz sumę
Kuba: Oblicz sumę
1*2+2*3+...+n(n+1)=?
jaki schemat?
30 lis 22:11
Godzio:
1
2 + 2
2 + ... + n
2 + 1 + 2 + 3 + ... + n =
| | n(n + 1)(2n + 1) | | n(n + 1) | | n(n + 1) | | 2n + 1 | |
= |
| + |
| = ... |
| * ( |
| + 1) = |
| | 6 | | 2 | | 2 | | 3 | |
| | n(n + 1) | | 2n + 4 | | n(n + 1)(n + 2) | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
30 lis 23:02
Kuba: Mógłbym zapytać skąd (ewentualnie jakie twierdzenie, teoria)?
Mam jeszcze obliczyć (1+1/1)1*(1+1/2)2*...*(1+1/n)n
ewentualnie jak taką tożsamość udowodnić to będę jakoś do tego dochodził, a chciałbym zrozumieć
1 gru 00:42
Kuba: btw. dzięki wielkie
1 gru 00:42
Kuba: Jakaś podpowiedź?
1 gru 10:32
J:
| | 1 | |
słyszałeś o takiej granicy: limn→∞(1 + |
| )n = ? |
| | n | |
1 gru 10:35
Kuba: Słyszałem, ale w konsekwencji mam otrzymać wynik ((n+1)2)/n!
ale bardziej chodziło mi o pierwsze zadanie
1 gru 10:45
Mila:
zadanie1.
∑(dla k=1 do n)[k*(k+1)]=∑(dla k=1 do n)(k2+k)=
=∑(dla k=1 do n)k2+∑(dla k=1 do n)k=
=(12+22+32+....n2)+(1+2+3+4+...+n) i tu masz wzory , które wypisał Godzio
1 gru 17:49
AS:
Korzystam z tożsamości (x + 1)3 − x3 = 3*x2 + 3*x + 1
Dla x = 1,2,3,...,n otrzymujemy
23 − 13 = 3*12 + 3*1 = 1
33 − 23 = 3*22 + 3*2 + 1
43 − 33 = 3*32 + 3*3 + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(n + 1)3 − n3 = 3*n2 + 3*n + 1
Stronami dodajemy
(n + 1)3 − 13 = 3*(12 + 22 + 32 + ... + n2) +
3*(1 + 2 + 3 + ... + n) + n*1
(n + 1)3 − 13 = 3*S + 3*n/2*(n + 1) + n
n3 + 3*n2 + 3*n + 1 − 1 = 3*S + 3/2*n2 + 3/2*n + n |*2
2*n3 + 6*n2 + 6*n + 2 = 6*S + 3*n2 + 3*n + 2*n
6*S = 2*n3 + 3*n2 + n
S = 1/6*n*(n + 1)*(2*n + 1) co należało wykazać
1 gru 18:21