odwzorowania liniowe
majdan: Czy f(x) = |x| jest odwzorowaniem liniowym ?
Według mnie tak, pierwszy warunek jest od razu spełniony, natomiast co z drugim − jak go
zapisać
|a*x| czy a*|x|, jak mam to interpretować?
30 lis 22:03
PW: Dlatego nie jest liniowe.
Dla a < 0
f(ax) = |ax| = |a|·|x| = −a|x| = −af(x)
30 lis 22:14
PW: "Pierwszy warunek" też zresztą nie jest spełniony:
Nie jest prawdą, że dla wszystkich x1, x2 spełniona jest równość
f(x1+x2) = f(x1) + f(x2).
Jak wiadomo
f(x1+x2) = |x1 + x2| ≤ |x1| + |x2| = f(x1) + f(x2),
a równość ma miejsce "tylko czasami".
30 lis 22:20
majdan: Czy dla funkcji F(x,y) = (2x+y,3y+6x)
pierwszy warunek jest spełniony gdyż, 2x+y +3y+6x = 8x+4
drugi natomiast
2x*a+y*a, 3y*a + 6x*a = a(2x+y), a(3y+6) = a*f(x)
Czy moje rozumowanie jest poprawne ?
30 lis 22:21
PW: Nie, w ogóle tego nie rozumiesz.
Masz do czynienia z funkcją F dwóch zmiennych, której wartości też należą do R2. Żeby zbadać,
czy spełnia ona pierwszy warunek, trzeba wziąć dwa argumenty (x1, y1) i (x2, y2), by
sprawdzić, czy
F((x1,y1)+(x2,y2)) = F(x1, y1) + F(x2, y2)
30 lis 23:27
pola: moge prosic o roziwazanie mojego zadania, potrzebuje bardzo szybko:(
30 lis 23:30