matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania różniczkowe
michał:
scałkować podane równanie Bernoullego
y
2t
y'−
=−
2
y
30 lis 21:50
J:
podstawiene: z = y
2
i z' = 2yy'
y
2t
y' −
= −
⇔ 2y'y − y
2
= − 4t ⇔ z' − z = −4t
2
y
ostatnie równanie, to równanie liniowe niejednorodne i chyba sobie poradzisz
1 gru 08:19