Zadanie optymalizacyjne.
Balmain: Mapa o wysokości 1,4m została powieszona na ścianie tak, że jej dolny skraj znajduje się 1,8m
wyżej od oczu obserwatora. W jakiej odległości od mapy widzi on ją najlepiej, to znaczy pod
największym kątem?
Michał G.:

x − szukana odległość, x > 0
Kluczem do rozwiązania problemu jest znalezienie funkcji którą będziemy maksymalizować.
Dla zachowania czytelności mnożę długości boków przez 10. Z rysunku możemy zauważyć że:
| 18 | | 18 | |
· tan(β) = |
| ⇒ β = arctan( |
| ) |
| x | | x | |
| 14 + 18 | | 32 | | 32 | |
· tan(α + β) = |
| = |
| ⇒ α + β = arctan( |
| ) |
| x | | x | | x | |
Z tych dwóch zależności możemy zapisać, że:
| 32 | | 18 | |
α = α + β − β = arctan( |
| ) − arctan( |
| ) |
| x | | x | |
| a−b | |
Wykorzystując wzór arctan(a) − arctan(b) = arctan( |
| ) możemy zapisać, że: |
| 1+ab | |
| 32 | | 18 | | 14x | |
α = α + β − β = arctan( |
| ) − arctan( |
| ) = arctan( |
| ) = d(x) |
| x | | x | | x2+576 | |
To właśnie funkcję d
(x) będziemy maksymalizować.
W zadaniach optymalizacyjnych po wyznaczeniu funkcji do minimalizacji/maksymalizacji szukamy
jej tzw. punktów stacjonarnych, czyli punktów, w których pochodna tej funkcji jest równa 0.
Wzór na pochodną funkcji d
(x):
| d | | 14x | | −14(x2 − 576) | |
|
| arctan( |
| ) = |
| |
| dx | | x2+576 | | 196 + (x2+576)2 | |
Obliczenie tej pochodnej zostawiam studentowi

Punkty stacjonarne są tam, gdzie pochodna funkcji jest równa 0. Funkcja wymierna jest równa 0
wtedy i tylko wtedy gdy jej licznik jest równy 0:
−14(x
2 − 576) = 0 ⇒ x = ±24
Przypomnijmy że x jest odległością (x > 0), więc x = −24 należy odrzucić.
Funkcja y = −14(x
2 − 576) to parabola, której ramiona skierowane są w dół, więc punkt x = 24
jest jej wierzchołkiem i jednocześnie maksimum tej funkcji.
| 7 | |
Maksimum to jest równe arctan( |
| ), czyli ≈ 16,26°. |
| 24 | |
Na koniec pamiętajmy aby wyliczoną odległość podzielić przez 10 aby zachować odpowiednie
jednostki.
Odp. Obserwator widzi najlepiej mapę z odległości 2,4 metra pod kątem ≈ 16,26°