Wyznacz pochodną funkcji
Slavko: Witam! Rozpisuję wg wzorów i nie wychodzi mi .Wszystkie przykłady rozumiem tylko tego nie.
| | 1 | |
f(x) = (2√x+x2+1)(x− |
| ) |
| | x | |
30 lis 21:36
sushi_gg6397228:
najpierw dokonaj przemnożenia nawiasów
30 lis 21:39
Slavko: Zrobiłem już to na początku i dostałem
| | 1 | |
f(x)= x2√x+x√x+ |
| *√x+x3+x2+xx |
| | x | |
30 lis 21:44
sushi_gg6397228:
2√x*x ≠ x2 √2
30 lis 21:47
sushi_gg6397228:
(a+b+c)*(d+e)= ad+ae+ bd+ be+ cd+ce
jakoś po chińsku to mnozsz i prawie nic sie nie zgadza
30 lis 21:48
Slavko: Przepraszam to nie ten przykład .Powinno być
| | 2√x | | 1 | |
f(x)= 2√x*x− |
| +x3−x+x− |
| |
| | x | | x | |
30 lis 21:55
Mila:
| | 1 | | 1 | |
f(x)=2√x*x−2√x* |
| +x3−x+x− |
| |
| | x | | x | |
f(x)=2*x
12*x−2*x
12*x
−1+x
3−x
−1
f(x)=2x
3/2−2*x
−1/2+x
3−x
−1
| | 3 | | −1 | |
f'(x)=2* |
| x1/2−2* |
| *x−3/2+3x2−(−1)x−2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f'(x)=3√x+ |
| +3x2+ |
| |
| | √x3 | | x2 | |
30 lis 21:57
Slavko: Mila jesteś Genialna

Bardzo dobry patent z zamianą tego na potęgę x .Bardzo Ci dziękuje Mila
oraz sushi
gg6397228:
30 lis 22:09
Mila:
30 lis 22:11
kkos: @sushigg6397228: moglabym prosic o przeczytanie, i o pomoc?
30 lis 22:18