K
kevs: Określ liczbę rozwiązań równania |x2+3x|+1=k w zależności od wartości parametru k.
30 lis 21:28
kevs: 
?
30 lis 21:37
Mila:

|x
2+3x|=k−1
f(x)=|x
2+3x| rysujemy wykres
m. zerowe
x=0, x=−3
Liczba rozwiązań równania: |x
2+3x|=k−1
1)
k−1<0 ⇔k<1 brak rozwiązań
2)
k−1=0⇔k=1 dwa rozwiązania
3)
| | 9 | |
0<k−1< |
| (rozwiąż ) 4 rozwiązania |
| | 4 | |
4)
| | 9 | | 13 | |
k−1= |
| ⇔k= |
| 3 rozwiązania |
| | 4 | | 4 | |
5)
| | 9 | | 13 | |
k−1> |
| ⇔k> |
| 2 rozwiązania |
| | 4 | | 4 | |
=============================
30 lis 21:44
kevs: Dziękuję
30 lis 21:56
Mila:
30 lis 22:09
lulz: Czy to zadanie można rozwiązać algebraicznie? Jeśli tak to prosiłbym o pomoc
10 lip 16:11
Bleee:
Można.
A na jakim poziomie nauczania jesteś?
10 lip 16:18
lulz: Liceum, ale zadowole się chyba jednak graficznym sposobem
12 lip 18:35
Mila:
Słuszna decyzja.
12 lip 20:16
Essenter: Δ = b2 − 4ac WIDZOWIE
28 kwi 12:48
Michał: Nie umiem, za trudne /:
28 kwi 12:51