jak obliczyc pozostale wierzcholki rombu ?
kasiulka: W rombie ABCD punkt A ma współrzędne (1,1) zaś środek jego symetrii ma współrzędne (3,3).
Wyznacz pozostałe wierzchołki rombu, wiedząc, że jego pole jest równe 8. Proszę o
wytłumaczenie rozwiązania, bo wgl nie rozumiem tego działu
30 lis 21:04
===:

jedną przekątną znasz ... pole znasz ...nasz więc i drugą przekątną
Przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym ... i wszystko jasne
30 lis 21:15
kasiulka: Dziękuję
30 lis 21:24
Mila:

A=(1,1) ,S=(3,3)
Przekątne dzielą się na połowy i są prostopadłe.
S jest środkiem przekątnej AC i przekątnej BD
C=(5,5)
|AC|=4
√2
4
√2*|BD|=16 /:4
√2*|BD|=4 /*
√2
2*|BD|=4
√2
|BD|=2
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−
BD⊥AC
prosta AC: y=x+b
Prosta BD: y=−x+b i S∊prostej
3=−3+b⇔b=6
BD: y=−x+6
Punkty B i D znajdziemy jako przecięcie okręgu o środku S i r=
√2 i prostej y=−x+6
(x−3)
2+(y−3)
2=2
y=−x+6
Rozwiąż sama układ równań.
30 lis 21:28