Trudny przyklad! Rozwiaz równanie.
matlove: 7 logx−4logx−1=4logx+1−7logx−1
30 lis 20:54
sushi_gg6397228:
log x= t aby bylo czytelnie
"7" na jedna strone, "4" na druga
rozdzielić wykładnik
30 lis 20:55
matlove: zrobiłam tak ale wyszedł mi jakiś głupi wynik

Czy ktos moglby mi to po kolei rozpisac?
30 lis 21:11
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
30 lis 21:20
matlove: moze pokaze jak jest rozwiazany podobny przyklad tego typu:
5logx+5logx−1=3logx+1+3logx−1
5logx+5logx*5+1=3logx*31+3logx*3−1
5logx(1+5−1)=3logx(31+3−1)
5logx*6/5=3logx*10/3
5logx/3logx=10/3*5/6
5/3logx=25/9
5/3logx=5/32
logx=2
x=102
x=100
30 lis 21:31
matlove: moj niestety nie wychodzi mi tym sposobem

nie chce sie tak ladnie skrocic
30 lis 21:32
sushi_gg6397228:
to sprawdz czy nie masz błędu w przykładzie, bo nic ciekawego nie wychodzi
30 lis 21:36