równania trygonometryczne
arek: 6sin3x+5cosx+3=0
30 lis 20:40
arek: powinno być 6sin2x zamiast do potegi 3
30 lis 20:40
Bogdan:
no przecież sin2x = 1 − cos2x, tu chyba niepotrzebne jest wsparcie
30 lis 20:46
arek: wiem,dalej pomnożyłem przez 6 wszystko i podstawiłem i liczyłem deltę ale nie wychodzi
30 lis 20:47
Mila:
Co Ci nie wychodzi?
30 lis 20:57
arek: dalej robie tak
6−6cos
2x + 5cosx + 3=0
cosx=t
−6t
2+5t+9=0 i delta jakas dziwna jest z tego
30 lis 21:01
Bogdan:
co to znaczy dziwna?, liczba to liczba
30 lis 21:02
Bogdan:
Trzeba tu jednak założyć: cosx ∊ <−1, 1>
30 lis 21:05
Mila:
Δ=241
|t|≤1
| | −5−√241 | |
t1= |
| <−1 bo √241>15 |
| | −12 | |
| | −5+√241 | | 5−√241 | |
t2= |
| = |
| |
| | −12 | | 12 | |
Możesz odczytać przybliżoną wartość kąta.
30 lis 21:06