Funkcja liniowa..
Paulina: Napisz równanie boku CD równoległoboku ABCD gdy A (−4,6) B(2,−2) C(3,1) Wyznacz współrzędne
wierzchołka D
Prosta CD to prosta równoległa do AB przechodząca przez C
co mam robić? NIe rozumiem kompletnie tego
30 lis 20:11
sushi_gg6397228:
zacznij od rysunku,
jakie masz plany ( kroki do policzenia)
30 lis 20:19
Paulina: Rysunek mam, i mam obliczony współczynnik kierunkowy wyszedł −4/3 i dalej nie wiem co robić.
30 lis 20:21
sushi_gg6397228:
wzor na prosta AB jest...
30 lis 20:22
Paulina: AB
y= −43 x +2/3
30 lis 20:27
Paulina: y= −43 x + 23 źle napisałam
30 lis 20:27
sushi_gg6397228:

prosta k || l
| | −4 | |
więc mają takie samo "a" = |
| |
| | 3 | |
| | −4 | |
l: y= |
| x+ b i C=(3;1) podstawiamy i liczymy "b" |
| | 3 | |
30 lis 20:30
Eta:
| | 4 | |
CD ∥ AB wsp kier. aAB= − |
| i C∊CD |
| | 3 | |
| | 4 | |
CD: y= − |
| (x−xC)+yC ⇒ y=...... |
| | 3 | |
30 lis 20:32
Paulina: Czyli
1=−43 razy 3+b tak ?
b= 6?
30 lis 20:37
Bogdan:

D = (x
D, y
D)
→ →
CD = BA ⇒ x
D − 3 = −4 − 2 i y
D − 1 = 6 + 2 ⇒ D = (−3, 9)
| | 8 | | 4 | | 4 | |
Prosta CD: y = ax + b, a = |
| = − |
| , y = − |
| (x − 3) + 1 ⇒ y = ... |
| | −6 | | 3 | | 3 | |
30 lis 20:39
Paulina: b=5 *
30 lis 20:40
Paulina: sushigg6397228: i co dalej?
30 lis 20:44
Eta:
30 lis 20:45
Paulina: A jak wyznaczyć współrzędne D?
30 lis 20:47
Bogdan:
D jest już wyznaczone
30 lis 20:50
Eta:

1/ sposób za pomocą wektorów ( najprostszy) , który podał
Bogdan 
2/ sposób
z wykorzystaniem współrzędnych środka S
2x
S=x
A+x
C i 2y
S= y
A+y
C
to x
D= 2x
S−x
B =..... i y
D= 2y
S−y
B=....
30 lis 20:57
Paulina: Zrobiłabym z tym wektorem ale nie rozumiem..
30 lis 20:59