Rozwiąż
nattie : Rozwiąż równanie
cos5x − sin3x = cosx i doszłam do momentu
−2sin3xsin2x−sin3x=0 i co dalej
30 lis 19:56
olekturbo: sin3x przed nawias
30 lis 19:57
Janek191:
cos 5 x − cos x = sin 3 x
2 sin 3 x *sin ( −2 x) = sin 3x
− 2 sin 3 x* sin 2x − sin 3x = 0
sin 3x*( 2 sin 2 x + 1) = 0
30 lis 20:00
nattie : Tak, i czy to bedzie

sin3x(−2sinx−1)=0
30 lis 20:01
Bogdan:
a jeszcze lepiej wyłączyć od razu przed nawias −2sin3x
30 lis 20:02
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
−2sin3x(sin2x + |
| ) = 0 ⇒ sinx = 0 lub sin2x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
30 lis 20:04