Działania na liczbach zespolonych
Ala: Proszę o pomoc: Rozwiąż równanie: (−4+3i)x − (2−i)y=2−i gdzie x, y należy do zbioru liczb
zespolonych.
30 lis 19:41
sushi_gg6397228:
a nie przypadkiem x, y ∊ R ?
30 lis 19:44
Ala: Nie, w treści zadania jest podane, że x,y ∊ liczb zespolonych
30 lis 19:46
sushi_gg6397228:
x= a+bi
y= c+di
podstaw i przemnoz, porób porzadki
30 lis 19:47
Ala: Próbowałam w podobny sposób, ale w momencie gdy pozostają cztery niewiadome nie wiem co dalej
30 lis 19:50
sushi_gg6397228:
mozna zrobić układ
czesci rzeczywiste= czesci rzeczywiste
czesci urojone= czesci urojone
dlatego pytałem sie o x,y i ich przynaleźność do zbiorów R lub ℂ
30 lis 19:53
Ala: x=x1 + x2i
y= y1 + y2i
Podstawiając to do równania wychodzi mi coś takiego:
3x1− 4x2 − 2y2 +y1=−1
−4x1−3x2−y2−2y1=2
I teraz nie wiem jak mam obliczyć ten układ równań
30 lis 20:01
sushi_gg6397228:
mam trzeci raz napisac to samo, że "x,y" powinny być rzeczywiste, a nie urojone
przy "x,y ∊ℂ" masz jeden wielki syf i nic z tym nie zrobisz
30 lis 20:05
Ala: W treści zadania jest podane, że x i y ∊ do liczb zespolonych.
30 lis 20:11
Janek191:
Liczby rzeczywiste są też liczbami zespolonymi postaci : a + 0 i
30 lis 20:12