matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice ciagu
borys92:
Obliczyć granice ciągu:
sin n
2
3n+2
30 lis 19:38
Janek191:
sin n
2
a
n
=
3 n + 2
−1 ≤ sin n
2
≤ 1 więc
−1
1
≤ a
n
≤
3 n +2
3 n + 2
oraz
− 1
1
lim
= 0 i lim
= 0
3 n + 2
3 n +2
n→
∞
n→
∞
więc na podstawie tw. o trzech ciągach lim a
n
= 0 n→
∞
30 lis 20:48