funkcja trygonometrzyczana
arek: Rozwiąż równania:
a)2cos2x − sinx − 1=0
30 lis 19:13
olekturbo: cos
2x = 1 − sin
2x
2 − 2sin
2x−sinx − 1 = 0
−2sin
2x−sinx+1 = 0
2sin
2x+sinx−1 = 0
t = sinx i Twoje zadanie
30 lis 19:14
sushi_gg6397228:
wykorzystaj 1trygonometryczna, aby pozbyć się cosinusa
30 lis 19:14
Jack: cos2x = 1 − sin2x...
2*(1−sin2x) − sinx −1 = 0
−2sin2x − sin x + 1 = 0...
Δ = ...
30 lis 19:15
arek: x1=1
x2=−1/2
Co dalej? Zazanaczyć to jakoś na wykresie sinusa ?
30 lis 19:28
arek: ojj
x1=−1/2
x2=−1
30 lis 19:37
arek: jej x1=1/2
30 lis 19:47
Jack: no to masz
x
1 = −1
Skoro napisales ze sinx = x
to w takim razie
sin x = −1
Szukasz na wykresie gdzie sinus przyjmuje takie wartości
| | 3π | |
np. sin x = −1 dla |
| + 2kπ, gdzie k∊C |
| | 2 | |
30 lis 20:00