ostrosłup
wetrerka: dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. promień okegu wpisanego w podstawę jest równy 6.
ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60. oblicz objętość i pole powierzchni bocznej
bryły
30 lis 19:10
sushi_gg6397228:
rysunek zrobiony ?
30 lis 19:11
wetrerka: tak, ale chyba zły,
bo obliczyłam, że 6 to 1/3 wysokości więc wysokosć to 18
30 lis 19:17
sushi_gg6397228:
r=6
h podstawy = 18 jest OK
30 lis 19:28
sushi_gg6397228:
30 lis 19:29
wetrerka: potem chciałam obliczyć długość podstawy i zapisałam z pitagorasa:
a2 = 1/2 a2 + 182
30 lis 19:29
wetrerka: czyli to nie jest poprawne ?
30 lis 19:30
sushi_gg6397228:
19.28 napisałem ze dobrze policzylas, tylko pisz "h" czego jak u mnie
| | a√3 | |
h= |
| taki jest wzór na h w trójkacie rownobocznym, h =18 wiec "a" sobie policzysz i |
| | 2 | |
bez Pitagorasa
korzystaj z tablic maturalnych
30 lis 19:35
sushi_gg6397228:
śpisz tam ?
30 lis 19:53