Rozwiąż
ola: x6−3x5+94x4+3x3−5x2+83>0
x należy do R
30 lis 19:03
sushi_gg6397228:
jakies pomysły ?
30 lis 19:09
ola: mysle o pogrupowaniu ale nie wiem jak
30 lis 19:11
sushi_gg6397228:
taka była wyjsciowa nierownosc czy to efekt obliczeń ?
30 lis 19:12
ola: wyjsciowa taka byla
30 lis 19:15
sushi_gg6397228:
to zostaja dzielniki wyrazu wolnego i sprawdzanie
30 lis 19:17
ola: a moge liczyc na pomoc bo nie do konca wiem jak to zrobic
30 lis 19:20
sushi_gg6397228:
mozna zrobić x 3 aby nie było ułamków na koncu
3x
6 − 9x
5 +.. + 8 >0
p= +− 1, +−2, +−4, +−8− dzielniki wyrazu wolnego
q= +−1, +−3 dzielniki wyrazu przy najwyższej potedze
| p | | 1 | | 2 | | 4 | | 8 | |
| = {+− 1, +−2, +−4, +−8, +− |
| , +− |
| , +− |
| , +− |
| } |
| q | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
podstawiamy i sprawdzamy, ktory sie wyzeruje
polecam zrobić w Excelu wpsiać formule i tylko zmieniac liczby, aby sie nie zaliczyć
30 lis 19:34
ola: nie wychodzi mi cos w tym excelu
30 lis 19:44
sushi_gg6397228:
1 2,75
−1 2,75
2 32
−2 464
8 522824
−8 1103432
0,333333333 6,717078189
−0,333333333 6,124485597
0,666666667 4,411522634
−0,666666667 1,448559671
1,333333333 2,930041152
−1,333333333 36,11522634
2,666666667 278,4855967
−2,666666667 2364,411523
30 lis 19:46
sushi_gg6397228:
mi też sie nie wyzerowało czyli coś nie tak z przykładem, sprawdz czy czegoś nie brakuje
30 lis 19:46
ola: spisalam tak z tablicy no trudno napisze do znajomej zeby mi przeslala ten przyklad
jak narazie dzieki
30 lis 19:51
sushi_gg6397228:
brakuje jakby wyrażenia z "x" i te ułamki nie są zaciekawe
30 lis 19:54
Mariusz:
sushi aby sprawdzać wymierne pierwiastki
równanie należy pomnożyć nie przez trzy tylko przez dwanaście
ale to nic nie da bo ja metodą Newtona i z tego że pierwiastki zespolone dla równań o
rzeczywistych występują w parach sprzężonych znalazłem przybliżoną wartość tych pierwiastków
Wszystkie pierwiastki są zespolone więc może dobrym pomysłem byłoby przedstawienie
tego wielomianu w postaci sumy kwadratów
30 lis 21:42