Oblicz logarytm w wykładniku
Mateusz: 1001 + log5
30 lis 19:00
Mateusz: Jak to całe rozwiązać? Nic mi nie wychodzi.
30 lis 19:02
AcidRock: Skorzystaj z własności:
ax + y = ax * ay
30 lis 19:03
olekturbo: 100 * 102log5 = 100 * 10log25 = 100 * 25 = 2500
30 lis 19:05
Mateusz: dziękuję a to działanie?
15 log5 14 + 1
30 lis 19:24
Mateusz: w odpowiedziach jest 4/5 a mi wychodzi 1/20
30 lis 19:27
staram sie pomoc:
w odpowiedziach jest dobrze.
| | 1 | |
( |
| )log5 (1/4) ile to jest ? |
| | 5 | |
30 lis 19:48
Mateusz: nie rozumiem, ale to jest w wykładniku więc 1/5 odwracam jest −5 do potęgi log o podstawie 5 i
1/4 razy 1/5
30 lis 20:04
30 lis 20:42