Prawdopodobieństwo warunkowe
ciemny: Spośród liczb 0 1 2 3 4 5 6 7 8, wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania liczby podzielnej przez 3, jeżeli wiadomo, że wylosowana liczba jest parzysta.
A więc tak:
Ω = 8
A − liczba podzielna przez 3
B − wylosowana liczba jest parzysta
A=2 są to: 3, 6
B=4 są to: 2, 4, 6, 8
Część wspólna to 1, ponieważ jedynie 6 należy do A i do B
Co powinienem zrobić dalej, tak aby wyszło mi 0,4
30 lis 18:54
ciemny: Ω=9 − chyba tak jest poprawnie
30 lis 18:58
olekturbo: Ω = 9
A − wylosowanie liczby podzielnej przez 3
A = {0,3,6}
B − wylosowanie liczby parzystej
B = {0,2,4,6,8}
AuB = {0,6}
| | P(AuB) | | 2 | | 5 | | 2 | | 4 | |
P(A|B) = |
| = |
| : |
| = |
| * {9}{5} = {2}{5} = |
| |
| | P(B) | | 9 | | 9 | | 9 | | 10 | |
30 lis 19:00
olekturbo: Nie AuB tylko AnB oczywiscie
30 lis 19:00
ciemny: dziękuję Ci bardzo
30 lis 19:09