Równanie wielomianowe z parametrem
Gaunt: Dla jakich wartości parametru m równanie (x+2)[(m+1)x
2−4mx+m+1]=0
ma trzy różne pierwiastki ujemne?
Prosiłabym o dokładne rozpisanie, bo załażenia mam − (delta>0, wzory vieta, pierwiastek −2 nie
może się powtarzać). Jednak w porównaniu z odpowiedziami wychodzą mi bzdury
30 lis 18:46
Janek191:
x0 = − 2
Nawias [ ]
Δ > 0
x1*x2 > 0
x1 + x2 < 0 − wzory Viete'a
30 lis 19:06
Gaunt: I
Δ > 0
12m
2−8m−4=4(3m
2−2m−1)
Δ
m=16
√Δ=4
m
2=1
| | 1 | |
m należy (−niesk., − |
| )u(1,+niesk.) |
| | 3 | |
II
1>0
Zawsze spełnione
III
4m(m+1)<0
m
1=0
m
2=−1
m należy: (−1,0)
IV
Pierwiastki mają być różne więc x nie równa się −2
(m+1)4+8m+m+1=4m+1+8m+m+1=13m+2
| | 2 | |
m nie może byc równy − |
| |
| | 13 | |
Nie będę "składać" przypadków, bo juz widać że gdzieś jest błąd − w odpowiedziach jest,że m
należy (−niesk,−1) suma (1,+niesk.)
30 lis 20:13
Gaunt: Ktoś przejrzy? Wskaże błąd?
30 lis 21:16
ZKS:
Widać, że odpowiedzi są złe.
30 lis 21:22
Gaunt: To zauważyłam, lecz nie potrafię znaleźć błędu w moim rozwiązaniu..
30 lis 21:28
ZKS:
Piszę, że odpowiedź do której zaglądasz jest błędna.
30 lis 21:32
Gaunt: aa! Wybacz, chyba po prostu nie mogłam uwierzyć, że kiełbasa się myli

Dziękuję.
30 lis 21:49