Funkcja kwadratowa
Dziki wąż: Wykaż, że jeśli x−y=5, to x3 − y3≥31,25
30 lis 18:23
Jack: wykorzystaj fakt, że
(x − y)3 = x3 − y3 − 3x2y + 3xy2
30 lis 18:31
misiak:
nanieś poprawki co do znaków we wzorze
30 lis 18:33
Jack: Nie ma żadnych błędów...
30 lis 18:34
misiak: ..a nie....dooobrze sąą
30 lis 18:34
Jack: wlasciwie
−3x
2y + 3xy
2 można zapisać jako :
−3x
2y + 3xy
2 = −3(xy)(x−y), ale nwm czy to cos da
30 lis 18:36
===:
x3−y3=(x−y)(x2+xy+y2)
30 lis 18:41
misiak:
pewnie wartość najmniejsza funkcji kwadratowej...
f(x,y)=(x−y)(x2−xy+y2)
f(x,y)=5(x2−xy+y2)
f(x)=.....
30 lis 18:41
misiak: no fakt....
+xy powinno u mnie być
30 lis 18:43