oblicz równanie logarytmiczne
Enigma: log(3x−4)2 + log(2x−4)2 = 2
30 lis 18:21
Janek191:
log (3 x − 4)2*(2 x − 4)2 = log 100
30 lis 18:22
Janek191:
Więc
( 3 x − 4)*( 2 x − 4) = 10 ; 3 x − 4 ≠ 0 i 2 x − 4 ≠ 0
30 lis 18:25
30 lis 18:32
Janek191:
Źle
30 lis 18:36
Janek191:
( 3 x − 4)*( 2 x − 4) = 10
6 x
2 −12 x − 8 x + 16 = 10
6 x
2 − 20 x + 6 = 0 / : 2
3 x
2 − 10 x + 3 = 0
Δ = 100 − 4*3*3 = 64
√Δ = 8
| | 10 − 8 | | 1 | | 10 + 8 | |
x = |
| = |
| lub x = |
| = 3 |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
30 lis 18:38
Enigma: dziekuje bardzo
30 lis 18:41