liczby zespolone
Adrian: 4√−4
Próbuję to rozwiązać, ale nie dostaję żadnego rozwiązania tylko wracam do wyjściowej postaci.
30 lis 18:01
Eta:
..=−i√2 lub i√2
30 lis 18:08
Janek191:
4√ − 4 = 4√ 4 i2 = √ 2 i = √ ( 1 + i)2
= 1 + i lub −1 − i
30 lis 18:14
b.: @Eta: tak by było dla √−4, a tam jest 4√−4.
Zapisz −4 w postaci trygonometrycznej i dalej ze wzoru.
30 lis 18:14
b.: @Janek191: zgubiłeś 2 pierwiastki
30 lis 18:15
Janek191:
Jeszcze sprzężone do tych dwóch
30 lis 18:16
Eta:
Achhh ... bo nie założyłam okularów
30 lis 18:18
Mila:

|−4|=4
φ=π
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
zk=4√4*(cos |
| +i sin |
| ) gdzie k=0,1,2,3 |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
z0=√2*(cos |
| +i sin |
| )=√2*( |
| +i * |
| )= (1+i) |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | | √2 | | √2 | |
z1=√2*(cos |
| +i sin |
| )=√2*(− |
| +i |
| ))=(−1+i) |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 5π | | √2 | | √2 | |
z2=√2*(cos |
| +i sin |
| )=√2*(− |
| −i |
| )=(−1−i) |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
z
3=(1−i)
30 lis 18:27
Adrian: Ogromne podziękowania dla Was!
30 lis 18:29