ciag geometryczny
elofałe: Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 57. Jeśli pierwszą liczbę
zmniejszymy o 7, drugą zwiększymy o 6, a trzecią zwiększymy o 16, to otrzymamy ciąg
arytmetyczny. Wyznacz te liczby.
x+y+x=57
y
2=x+z
(x−7)+(z+16)=2(y+6)
dobre warunki
30 lis 17:12
Janek191:
y2 =x*y
30 lis 17:14
J:
y2 = x*z
30 lis 17:14
Janek191:
I jeszcze I warunek: x + y + z = 57
30 lis 17:14
Janek191:
Miało być: y
2 = x*z
30 lis 17:15
elofałe: okej czyli jak bedzie wygladalo pierwsze rownanie?
30 lis 17:16
Janek191:
Patrz: 17.14
30 lis 17:23