trygonometria
jan: Rozwiązać równanie trygonometryczne
2sin2 x − sinx=0
30 lis 16:49
J:
⇔sinx(2sinx − 1) = 0
30 lis 16:50
jan: I co dalej?
30 lis 16:53
J:
| | 1 | |
⇔ sinx = 0 lub sinx = |
| |
| | 2 | |
30 lis 16:54
jan: Na pewno taki wynik nie wyjdzie
30 lis 17:36
J:
bo to jeszcze nie jest wynik , teraz trzeba obliczyć x
30 lis 17:37
Jack: odczytujesz iksa z wykresu

sin x = 0
to akurat łatwo , bo x= π + k π, gdzie k ∊ C (całkowitych).
sin x=1/2...
30 lis 18:02
Eta:
| | 1 | | π | | π | | 5 | |
lub sinx= |
| ⇒x= |
| +2kπ lub x= π− |
| +2kπ = |
| π+2kπ , k∊C |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | |
30 lis 18:07
Jack: ? heh, od kiedy sinx=0 dla x = pi/2 + kpi?
to jest akurat cosinus xd
30 lis 18:43
Aga1.:

sinx=0 dla x=0+kπ
30 lis 18:45