granica ciagu
elofałe: | | 2+4+6+...+2n | |
Granica ciągu lim(x dąży do nieskonczonosci) |
| |
| | (5n2−n)(1+23+49+.) | |
jest rowna:
30 lis 16:28
elofałe: | | 2 | | 4 | |
w mianowniku jest |
| i |
| |
| | 5 | | 9 | |
30 lis 16:28
Janek191:
Najpierw oblicz sumę 2 + 4 + 6 + ... 2n
b
1 = 2 r = 2 b
n = 2 n − ciąg arytmetyczny
a później sumę ciągu geometrycznego nieskończonego
30 lis 17:19
elofałe:
30 lis 17:26
Janek191:
Dlaczego mnożysz przez 2 n ? Ile wyrazów ma ciąg an ?
30 lis 17:30
Janek191:
... ma ciąg bn ?
30 lis 17:31
elofałe: 4?
30 lis 17:39
Janek191:
b1 = 2*1 = 2
b2 = 2*2 = 4
b3 = 2*3 = 6
..........
..........
bn = 2*n
Ile wyrazów ma ciąg bn ?
30 lis 17:43
elofałe: n
30 lis 17:46
Janek191:
No wreszcie, to policz Sbn
30 lis 17:48
elofałe: 2n+2n
2
co dalej?
30 lis 17:52
Janek191:
S
bn = 0,5*( 2 + 2n)*n = (1 +n)*n = n + n
2
Teraz policz sumę z mianownika
30 lis 18:08
Jack: Nie bylo cos takiego ze ciag geometryczny mozna obliczyczyc uwzgledniajac warunek ze
|q| < 1
Bo to wtedy jest dziedzina naszego ciagu
30 lis 18:12
Jack: mam na mysli szereg geometryczny oczywiscie
30 lis 18:13
Janek191:
| | 2 | |
Jest I |
| I < 1  |
| | 5 | |
30 lis 18:18
Janek191:
Jednak w mianowniku ciągu a
n jest
więc
30 lis 18:20