wielomiany rozkładanie
wielomiany: cześć
proszę pomóżcie rozłożyć taki wielomian
2x
8 + x
7 − x
6 − 2x
2 − x + 1
jestem na takim etapie
(x −1)(x + 1)(x − 1)(2x − 1)(x
4 + x
2 +1)
ten ostatni musi być jeszcze rozłożony ....
nie wiem jakoś tak bym go zrobił
(x
4 + x
2 +1 + x
2 − x
2) = (x
4 + 2x
2 +1) − x
2 = (x
2 + 1)
2 − x
2 = (x
2 + 1 + x)(x
2 + 1
− x)
dobrze to jest ?
wtedy końcowy rozpis by tak wyglądał
(x −1)(x + 1)(x − 1)(2x − 1)(x
2 + 1 + x)(x
2 + 1 − x)
PROSZĘ O POMOC
30 lis 14:52
ICSP: Może wymnóż wynik końcowy i zobacz czy się zgadza ?
30 lis 14:53
wielomiany: nie zgadza się
30 lis 15:01
wielomiany: jak to porozbijać
próbowałem na początku szukając pierwiastków i potem dzielić ale to czasochłonne
i wyszło co wyszło
30 lis 15:03
ICSP: x6(2x2 + x − 1) − 1(2x2 + x − 1)
30 lis 15:07
wielomiany: aha

czy dobrze
| | 1 | |
(x −1) (x +1)2 (x + 1) (x − 1)2 2(x − |
| )(x + 1) |
| | 2 | |
30 lis 15:20
ICSP: źle
30 lis 15:23
wielomiany: | | 1 | |
(x − 1)(x2 + x + 1) (x + 1)(x2 − x + 1) 2(x +1)(x − |
| ) |
| | 2 | |
30 lis 15:28
ICSP: udało się
30 lis 15:30
wielomiany: bardzo dziękuję ale to jeszcze nie koniec

muszę rozbić te kwadratu jeszcze
30 lis 15:31
ICSP: no to do dzieła
30 lis 15:33
wielomiany: zajmując się tym
x2 − x + 1 = x2 − x + 1 −x + x = x2 − 2x + 1 + x = (x − 1)2 + x = (x − 1)(x + 1) + x
oraz drugim
x2 + x + 1 = x2 − x + 1 + x − x = x2 + 2x + 1 − x = (x + 1)2 − x = ((x + 1) + √x)((x +
1) − √x)
30 lis 15:36
wielomiany: tam w drugim przykładnie po znaku = +
30 lis 15:37
ICSP: to nie jest rozkłąd na czynniki.
30 lis 15:39
wielomiany: do najniższego stopnia? nie tak się to robi ?
30 lis 15:41
ICSP: nie tak. Trójmiany kwadratowe o ujemnym wyróżniku nie rozkładają się w liczbach rzeczywistych.
30 lis 15:43
wielomiany: czyli że co koniec?
30 lis 15:46
ICSP: jeżeli nie znasz liczb zespolonych to koniec.
30 lis 15:47
wielomiany: dziękuję
30 lis 15:48