Wyznaczanie reszty z dzielenia modulo
Karol: Dlaczego 1mod5 jest równe 4mod5?
Przecież 1/5 = 0 i reszty 1, więc 1mod5 = 1
, natomiast przy 4mod5
4/5=0 i reszty 4, więc 4mod5 = 4
4=/=1, o co chodzi?
Potrzebne mi to do zadania, bo mam policzyć wyznaczyć:
3x+2≡1mod5
i rozwiązanie z zajęć mam takie:
3x+2≡1mod5
3x ≡ −1mod5 = 4mod5
x ≡ 4*2mod5 = 3mod5
x = 3+5k
kompletnie nie rozumiem o co tu chodzi
30 lis 14:33
Karol: okej, zrozumialem skad sie wzielo −1mod5 (po przeniesieniu 2 na prawą stronę), ale dlaczego
−1mod5 = 4mod5 ?
30 lis 14:36
Mila:
−1+5=4
4(mod5) oznacza, że masz resztę z dzielenia przez 5 równą 4 albo brakuje 1 do podzielności
przez 5.
13=3(mod5)=−2(mod5)
30 lis 16:16