matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz. Liczby zespolone.
Kolo:
Siemanko! Mam takie zadanie: Oblicz: (−1+i
√
3
)
35
No i fajnie liczę sobie sin cos, i mam tak:
√
3
pi
sinx=
(Taki sin wychodzi dla kąta
)
2
3
1
2pi
cosx= −
(Taki cos wychodzi dla kąta
)
2
3
We wzorze de moivre'a jest tak z
n
=|z|
n
(cosnx+isinnx) Więc który kąt mam podstawić do wzoru pomocy
30 lis 14:26
Janek191:
2π
α = 120
o
=
3
30 lis 14:33
J:
w której ćwiartce sinus jest dodatni, a cos ujemny ?
30 lis 14:34
Janek191:
1
cos 120
o
= cos ( 90
o
+ 30
o
) = − sin 30
o
= −
2
√
3
sin 120
o
= sin ( 90
o
+ 30
o
) = cos 30
o
=
2
30 lis 14:35
Janek191:
30 lis 14:39
Kolo:
Chłopaki bo ja nadal tego nie ogarniam
Jak się zamienia kąty na radiany?
2π
Czemu 120
o
to
3
30 lis 18:30