funkcje odwrotne
Bartek: Jak wyznaczyć funkcję odwrotną do takiej?
y=x2 +2x +1
30 lis 13:03
J:
y = (x+1)2 ... a teraz ?
30 lis 13:24
J:
y = (x+1)2 ... a teraz ?
30 lis 13:24
Bartek: No jeżeli np. x+1 = k, to wtedy y=k
2 czyli k=
√y okej?
czyli f
−1 = y+1

nie wiem, jakoś bez sensu
30 lis 14:36
J:
x + 1 = √y ⇒ x = √y − 1
f−1(x) = √x − 1
30 lis 14:39
Bartek: A nie, zaraz,powinno być:
f−1= √y−1 tak?
30 lis 14:39
Bartek: Okej, juz mam, dobra
30 lis 14:40
ICSP: funkcja odwrotna nie istnieje.
30 lis 14:40
J:
Witaj ICSP : ) a jeśli zawęzimy dziedzinę ?
30 lis 14:44
ICSP: Witaj J, zależ jak zawęzimy. W poleceniu nie ma zadnego określonego przedziału, wiec za
dziedzinę przyjmujemy największy możliwy zbiór : zbior liczb rzeczywistych.
30 lis 14:45
Bartek: Dziękować.
30 lis 15:38