liczby zespolone
Adrian: −z
−4=z
3
e
iπr
−4e
−4iμ=r
4e
3iμ
r
−4e
i(−4μ+π=r
4e
3iμ
r
−4=r
3
r
3(1−r
7)=0
r=0 ⋁ r=1
3μ=−4μ+π
z
1=0
Rozwiązałem to w ten sposób, ale nie jestem przekonany czy dobrze, dodatkowo wolfram podaje
inne wyniki.
30 lis 13:03
Adrian: Widzę już swój błąd, nie dodałem 2kπ przy obliczaniu μ.
Mam jednak pytanie czy
z może się równać 0?
| | 1 | |
Jeśli rozwiązuję to tak jak wyżej to może, ale gdybym zamienił z−4= |
| to już nie. |
| | z4 | |
30 lis 13:25
Gray: Nie może. Napisanie z−4 wymaga już założenia o z.
30 lis 13:56
Adrian: Dzięki wielkie za odpowiedź
30 lis 14:05