Krawędź boczna ostrosłupa..
K: Treść zadania:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz długość krawędzi sześcianu, którego objętość
jest równa objętości tego ostrosłupa.
Rozwiązanie:
2=H
H= 2 [cm]
d= 4
√3
2
√2=4
√3\:
√2
Pp= a
2= (2
√6)
2=4*6=24 [cm
2]
| | 1 | | 1 | |
Vostrosłupa = |
| *Pp*H= |
| *24*2=16 [cm3] |
| | 3 | | 3 | |
Vsześcianu =16
b
3=16
b=
3√16
b=
3√8*2=2
3√2[cm]
Proszę o sprawdzenie rozwiązania zadania oraz skorygowanie ewentualnych błędów..