matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
WYKAZZ
DARIA:
Wykaż, że jeżeli x−y = 5 i x
2
+ y
2
= 19 to xy = −3 PROSZE O POMOC
30 lis 10:51
J:
(x − y)
2
= x
2
+ y
2
− 2xy 5
2
= 19 − 2yx ⇔ −2xy = 6 ⇔ xy = −3
30 lis 11:02