nierównosc
madzik: Rozwiąż nierówność:
| | 3x−2 | | 3x−2 | | 3x−2 | |
( |
| )2 − 7 |
| > 3 |
| −9 |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
30 lis 09:22
Janek191:
Może tak:
x ≠ − 1
t
2 − 7 t > 3 t − 9
t
2 − 10 t + 9 > 0
( t − 1)*( t − 9) > 0
t
1 = 1 t
2 = 9
t < 1 lub t > 9
| 3 x − 2 | | 3 x − 2 | |
| < 1 lub |
| > 9 |
| x +1 | | x + 1 | |
itd.
30 lis 09:27
5-latek: dal x+1≠0
proponuje podstawienie
będzie t
2−7t>3t−9
t
2−10t+9>0 (działaj
potem wracasz do podstawienia
30 lis 09:28
Janek191:
| 3 x − 2 | | x +1 | |
| − |
| < 0 |
| x + 1 | | x +1 | |
(2 x − 3)*( x + 1) < 0
x
1 = − 1 x
2 = 1,5
x ∊ ( − 1; 1,5)
===========
Dokończ
30 lis 09:29
J:
Cześć
małolat 
t ≥ 0 ( zbędne założenie )
30 lis 09:30
5-latek: Witaj
30 lis 09:31
Janek191:
I gdzie jest madzik: ?
30 lis 09:34
5-latek: Mysle ze piszse sprawdzian
30 lis 09:36
Janek191:
Też możliwe
30 lis 09:37
madzik: Siedzi w akademiku i uczy się do jutrzejszej analizy

Rozwiązuję na kartce, później przepiszę
tutaj
30 lis 09:37
Janek191:
Jeżeli tak, to kończy się jej czas
30 lis 09:38
Janek191:
To jest poziom szkoły ponadgimnazjalnej, a nie studiów
30 lis 09:39
madzik: No to zadanie na poziom studiów...

obliczyć granicę
x→0
30 lis 09:43
J:
= 1
30 lis 09:44
J:
nie ... = 0
30 lis 09:45
madzik: | | −11 | |
A wracając jeszcze do nierówności....dla pewności z drugiego warunku wyszło x∊( |
| ;−1} |
| | 6 | |
czyli ostatecznie suma przedziałów (−11/6;1,5) / {−1} ?
30 lis 09:59
5-latek: 
30 lis 11:36
madzik: no to super

A dlaczego granica ww. z e dąży do 0, nie bardzo rozumiem
30 lis 12:19
madzik: up
30 lis 14:31
madzik: up up
30 lis 16:27
sushi_gg6397228:
wczoraj dostalas wskazówke
30 lis 19:03