własności,zbiory,relacje
Karol: zbiory, własności, liczby parzyste,
Karol: Sprawdz, które z własności : Z−zwrotna, PZ−przeciwzwrotna, S−Symetryczna,
AS−asymetryczna,
P−przechodnia spełnia relacja (m,n) ∊ R , jeśli m−n jest liczba parzystą, określona w zbiorze
S={0,1,2,3,4};
I mam pytanie czy para (0,0) lub (1,1) spełniała by relację ? Bo chyba 0 jest liczba parzystą
i wszystko co da wynik 0 będzie należało do tej relacji ?
30 lis 08:57
ICSP: Liczbę a nazywamy parzystą jeżeli możemy ją podzielić bez reszty przez 2.
30 lis 08:58
Karol: czyli w tym przypadku 0,0 i 1,1 nie należy do realcji rozumiem ?
30 lis 09:42
Janek191:
(0,0) ∊ R , bo 0 − 0 = 0 − liczba parzysta
( 1, 1) ∊ R, bo 1 − 1 = 0 − liczba parzysta
30 lis 10:08
Janek191:
(2, 1) ∉ R , bo 2 − 1 = 1 − liczba nieparzysta
30 lis 10:10