wariancja
Nati: wariancja i odchylenie standardowe
pomoze ktos ?
Grupie 60−sieciu losowo wybranych osob zadano pytanie'' ile godzin poswiecasz naucec ''
wyniki przedstawiano na diagramie
2,5 godz − 10%
2 godz − 15%
1,5 godz − 15%
1 godz − 30%
0 godz − 30%
Oblicz ariancje i odchylenie standardowe
z gory bardzo dziekuje
30 lis 07:09
Janek191:
2,5 h 6
2 h 9
1,5 h 9
1 h 18
0 h 18
Średnia arytmetyczna
−
| | 2,5*6 + 2*9 + 1,5*9 + 1*18 + 0*18 | | 15 + 18 +13,5 + 18 | |
a = |
| = |
| = |
| | 60 | | 60 | |
więc wariancja
| | (2,5 − 1,075)2 + (2 −1,075)2 +(1,5 − 1,075)2 +(1−1,075)2 + ( 0 − 1,075)2 | |
σ2 = |
| = |
| | 60 | |
| | 2,030625 + 0,855625 + 0,180625 + 0,005625 + 1,155625 | |
= |
| = 0,07046875 |
| | 60 | |
oraz odchylenie standardowe
σ =
√ 0,07046875 = 0,265459
30 lis 09:02