pochodne help
MICHAŁ : Oblicz Pochodne
y=2sin3 √3/x
y=x2 −2x+3/x2+2x−3
y= x/4x4 +3
30 lis 01:28
jakubs: W czym problem ?
Napisz, to sprawdzimy
30 lis 02:44
J:
| | 1 | | 3 | |
1) y' = 3*2*sin2(√3/x)*cos(√3/x)* |
| *(− |
| ) |
| | 2√3/x | | x2 | |
| | 9sin(√3/x)sin(2√3/x) | |
= − |
| |
| | 2x2√3/x | |
30 lis 06:08
karo: wlasnie kompletnie nie rozumiem prosze o pomoc bo nie wiem jak to liczyć
30 lis 06:51
J:
czego nie rozumiesz przy obliczaniu pierwszego przykładu ( najtrudniejszy )
30 lis 06:59
MICHAŁ: pierwszy okej a ta reszta?
30 lis 08:49
J:
banalne pochodne ilorazu funkcji
30 lis 08:51
MICHAŁ: a możesz napisać, bo ja nawet tych wzorów nie mam 😊
30 lis 09:11
30 lis 09:13
Janek191:
| | x2 −2 x + 3 | |
y = |
| |
| | x2 + 2 x − 3 | |
Stosujemy wzór na pochodną ilorazu funkcji
| | f | | f ' *g = f* g ' | |
( |
| ) ' = |
| |
| | g | | g2 | |
30 lis 09:15
MICHAŁ: jął możesz to napisz jakie powinny być odp do tych dwóch podpunktów 😊😊
30 lis 09:15
MICHAŁ: jak
30 lis 09:16
Janek191:
Np.
więc
| | 1*(4 x4 + 3) − x*(16 x3) | | 4 x4 + 3 − 16 x4 | |
y' = |
| = |
| = |
| | ( 4 x4 + 3)2 | | (4 x4 + 3)2 | |
30 lis 09:18
Janek191:
y = xn
y ' = n*xn −1
−−−−−−−−−
y = a xn
y ' = a*n xn −1
−−−−−−−−−−−
30 lis 09:32