szereg
bezendu:
hey,potrzebuje przypomnieć sobie jedną rzecz
Jak określić zbieżność szeregu za pomocą kryterium porównawczego
| | n4/3+n+2 | |
∑ |
| a dalej już nie pamiętam co się robiło ? |
| | n5/2+3n | |
podpowie ktoś ?
30 lis 00:53
Godzio:
a
n = ... (Twój ciąg)
| | n4/3 | | 1 | |
bn = |
| = n4/3 − 5/2 = |
| (bierzesz najwyższe potęgi) |
| | n5/2 | | n7/6 | |
Oraz szereg ∑b
n zbieżny, więc ∑a
n również
30 lis 00:56
Godzio:
Aaa, porównawczy, ubzdurało mi się, że ilorazowy ...
30 lis 00:57
Godzio:
| n4/3 + n + 2 | | 3 * n4/3 | |
| ≤ |
| |
| n5/2 + 3n | | n5/2 | |
I dalej podobnie jak wyżej
30 lis 00:58
bezendu:
A nie sorry, dobrze pomyślałeś. Ja źle napisałem, kryterium ilorazowe
| | 1 | |
Czyli jak mam już |
| to liczę coś jeszcze czy od razu piszę, że szereg zbieżny ? |
| | n7/6 | |
30 lis 00:59
Godzio:
Tyle
30 lis 01:00
bezendu: a to an/bn ?
30 lis 01:01
Godzio:
No to co napisałem musisz napisać, muszą być spełnione warunki do tego kryterium
30 lis 01:01
bezendu:
Dzięki bardzo, bo własnie to mi się zapomniało, a tak się złożyło, że potrzebuje tej wiedzy
30 lis 01:04
Godzio:

dobranoc
30 lis 01:09