Równanie liniowe z liczbami zespolonymi
Bartek: Układy równań liniowych z liczbami zespolonymi
a) (1+i)z₁ + (1−i)z₂ = 1+i
(1−i)z₁ + (1+i)z₂ = 1+3i
b) 2z₁ − (2+i)z₂ = −i
(4−2i)z₁ − 5z₂ = −1−2i
Nie mogęsobie z nimi poradzić
30 lis 00:19
Janek191:
b) 2 z1 = (2 + i) z2 − i
z1 = 0,5*(2 + i)z2 − 0,5 i
wstawiam do II równania
( 4 − 2i)*[ 0,5(2 + i) z2 − 0,5 i] − 5 z2 = − 1 − 2i
( 2 − i)*[( 2 + i)z2 − i ] − 5 z2 = − 1 − 2 i
5 z2 − 2 i −1 − 5 z2 = − 1 − 2i
0 = 0
i co dalej ?
30 lis 09:49
Bartek: Czyli ma wyjść układ nieoznaczony, tak? Myślałem, że jakiś błąd robię.
30 lis 11:09
Bartek: Pomoże ktoś?
1 gru 23:00
Mila:
(1+i)z₁ + (1−i)z₂ = 1+i /*(1−i)
(1−i)z₁ + (1+i)z₂ = 1+3i /*(1+i)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2z1+(−2i)*z2=2
2z1+2i*z2=4i−2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−dodaję stronami
4z1=4i
z1=i
=====
2*i+2iz2=4i−2
2iz2=2i−2 /:2
i*z2=i−1 /*i
−1z2=i2−1i⇔−1z2=−1−1i
z2=1+i
=======
z1=i, z2=1+i
================
1 gru 23:23
Mila:
2z₁ − (2+i)z₂ = −i
(4−2i)z₁ − 5z₂ = −1−2i
Wyznacznik:
2 −(2+i)
(4−2i) −5
−−−−−−−−−−−−−−
W=2*(−5)+(2+i)*(4−2i)=−10+8−4i+4i+2=0
Wz1
−i −(2+i)
−1−2i −5
Wz1=5i+(2+i)*(−1−2i)=5i−2−4i−i−2i2=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wz2
2 −i
(4−2i) (−1−2i)
−−−−−−−−−−−−−−−−
Wz2=2*(−1−2i)+i*(4−2i)=−2−4i+4i+2=0
W=0 i Wz1=0 i Wz2=0⇔Układ nieoznaczony⇔ ma nieskończenie wiele rozwiązań,
Każda para liczb(z1,z2) spełniająca I równanie również spełnia II równanie.
1 gru 23:42