Objętosć roztworu
chemik: Mam roztwór 20% cukru z wodą, roztwór ma masę 100g.
Jaka jest objętość tego roztworu ?
Gęstość wody to 1g/cm
3, a cukru 1,59g/cm
3
Dobrze ?
30 lis 00:07
chemik: .
30 lis 01:21
Janek191:
gęstość roztworu
20*1,59 + 80*1 | | 31,8 + 80 | |
| = |
| = 1,118 |
100 | | 100 | |
więc
| 100 g | |
V = |
| ≈ 89,4 cm3 |
| 1,118 gcm3 | |
30 lis 09:12
Janek191:
To jest pewnie źle
30 lis 09:36
5-latek: No co Ty
Janek191
Autor w swojej laskawosci daje zadanie do rozwiązania o polnocy i rozwiązanie potrzebne na
dzisiaj
Wiec się pytam Ciebie . Dlaczego nie czekales na to zadanie do godz 00:07?
Czyzbys nie wiedział jakie to dla niego ważne ?
Zatem Twoja odpowiedz o godz 09:12 mija się celem
30 lis 09:45
+-: 20% roztwór sacharozy ma ciężar właściwy 1,08094 w/g tabel jak to się ma do tego cukru ?
30 lis 11:01