liczby zespolone
sakolek: Działania na liczbach zespolonych.
Mam polecenie, aby narysować na płaszczyźnie zbiory liczb zespolonych i patrząc na rozwiązania
nie rozumiem dlaczego stosujemy tam takie zasady jak przy logarytmach, np.:
Arg(iz)=Arg(i)+Arg(z)
albo
Arg(z6)=π→6Arg(z)
29 lis 23:27
PW: Jest prawdziwe takie małe twierdzenie:
Jeżeli z1 = |z1|(cosφ1+ isinφ1), z1 = |z2|(cosφ2+ isinφ2)
z1|z2 = |z1|z2|(cos(φ1+φ2) + i sin(φ1+φ2)),
co wyrażone mniej precyzyjnie brzmi:
− Chcesz pomnożyć dwie liczby zespolone, to pomnóż ich moduły, a argumenty dodaj.
Twierdzenie to musiało być − jeśli nie na wykładzie, to na ćwiczeniach.
Właśnie o szczególny przypadek ("kawałek") tego twierdzenia pytasz − jaki jest argument
iloczynu? Odpowiedź brzmi: − suma argumentów.
29 lis 23:59
PW: Trochę pisanie zawiodło.
W drugim wierszu powinno być
... z2 = |z2|(cosφ2+ isinφ2),
a w trzecim
z1·z2 = ...
30 lis 00:04
sakolek: 
Masz rację, przejrzałem jeszcze raz notatki i było to twierdzenie. Dziękuję, że
chciało Ci się odpisywać.
30 lis 13:18