granice
bart23: Obliczc granicę funkcji w punkcie:
| | √9 +2x −5 | |
lim |
| . x→8 |
| | 3√x − √x/2 | |
29 lis 23:27
bart23: POMOCY !
29 lis 23:55
bart23: jest ktokolwiek?
30 lis 00:13
bart23: up...
30 lis 15:16
bart23: up
30 lis 15:41
Bogdan:
| √9+2x − 5 | | √2 | | √9+2x + 5 | |
| * |
| * |
| = |
| | √2 | | √9+2x + 5 | |
| | √2(9 + 2x − 25) | | √2(2x − 16) | |
= |
| = |
| = |
| | √2*3√x − √x | | 3√x (√2 − 6√x ) | |
| | 2√2 (x − 8) | |
= |
| = |
| | 3√x (√2 − 6√x ) | |
| 2√2 (3√2 − 2)(3√x2 + 23√x + 4) | |
| = |
| 3√x (√2 − 6√x ) | |
| | 2√2 ( 6√x − √2 )( 6√x + √2 )(3√x2 + 23√x + 4) | |
= |
| = |
| | 3√x (√2 − 6√x ) | |
| | −2√2 ( 6√x + √2 )(3√x2 + 23√x + 4) | |
= |
| = ... teraz trzeba podstawić 8 |
| | 3√x | |
To jest takie sobie ćwiczenie na przekształcanie wzoru, chociaż dawno nie widziałem
takiego bardziej złożonego. Brawo dla tego nauczyciela, który dał to zadanie.
Kiedyś takie zadanka były normą.
30 lis 16:48
Bogdan:
uzupełniam:
... takiego bardziej złożonego zapisu wzoru ...
30 lis 16:52
bart23: dziwny trochę ten zapis... i dość skomplikowany.... bo juz na początku nie mnożysz licznika i
mianownika ...
2 gru 01:56