Oblicz pochodną funkcji
Mija: Proszę o pomoc, głównie w rozpisaniu tej złożoności bo z tym nie daję rady

f(x) = sin(
√1+x2)
29 lis 23:17
Mija: | | −1+x | |
W 2 przykładzie wychodzi mi |
| |
| | 1+x | |
29 lis 23:29
PW: Co u licha znaczy to pokutujące powszechnie "rozpisanie"?
a) Funkcja f jest złożeniem trzech funkcji:
g(x) = 1+x2,
h(u) = √u
f(z) = sinz.
mamy policzyć pochodną złożenia
(1) f(h(g(x)).
Formalnie wzory działają, w każdym wypadku zbiór wartości jednej funkcji jest zawarty w
dziedzinie następnej.
Proponuję najpiewr napisać "teoretycznie" jak wygląda pochodna złożenia (1), a potem podstawić
konkrety.
29 lis 23:32