granica
silnia:
mam taką całeczke
∞
7
| | 1 | | dx | | 1 | | dx | |
rozbiłem sobie − |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| |
| | 4 | | x−1 | | 4 | | x−5 | |
po wyliczeniu całki:
po wstawieniu granic całkowania
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ln|∊−1|+ |
| |∊−5|+ |
| ln6 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
i jak obliczyć z tego granicę przy ∊→
∞ ?
29 lis 22:56
silnia: up
29 lis 23:13
silnia:
| 1 | | 1 | |
| ln6− |
| lim(ln|∊−1|−ln|∊−5|) |
| 4 | | 4 | |
| | ∊−5+4 | | −4 | |
lim (ln |
| )=lim(ln(1+ |
| )=lim(lne−4) |
| | ∊−5 | | ∊−5 | |
∊→
∞
totalenie nie wiem jak zrobić ten przykład.
29 lis 23:23
silnia: up
29 lis 23:52
kkos: czy tu wgl ktos pomagA?...
29 lis 23:52
silnia:
up
30 lis 00:04
silnia:

smutnażaba
30 lis 00:37
Godzio:
Nieco przekształcę Twój wynik:
| | 1 | | 1 | | x − 1 | |
− |
| ( ln|x − 1| − ln|x − 5| ) = − |
| ln | |
| | |
| | 4 | | 4 | | x − 5 | |
I teraz wstaw granice i przejdź do granicy
30 lis 00:54
silnia:
A to nie trzeba skorzstać z tego
| x−1 | | x−5+4 | | −4 | |
| = |
| =1+ |
| i wtedy to jest e−4 ? |
| x−5 | | x−5 | | x−5 | |
30 lis 00:57
Godzio:
| | −4 | |
e−4 to byś musiała mieć (1 + |
| )x |
| | x − 5 | |
30 lis 00:58
silnia :
Czyli tak będzie ?
ln|1+0|=ln|1|=0 ?
30 lis 01:02
Godzio:
W nieskończoności tak,
30 lis 01:03
silnia :
| | ln6 | |
Czyli wynik tej całki to − |
| ? |
| | 4 | |
30 lis 01:04
30 lis 01:07
silnia :
Dziękuję, masz może jeszcze czas na jeden przykład ?
30 lis 01:09
Godzio:
No to szybko bo rano trzeba wstać.
30 lis 01:09
silnia :
∞
8
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ln|∊−7|− |
| ln|∊−1|− |
| ln|1|+ |
| ln7 ? |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
30 lis 01:16
Godzio:
Nie wstawiaj granic dopóki nie przekształcisz
| | 1 | | x − 7 | |
... = |
| * ln | |
| | |
| | 6 | | x − 1 | |
Dobranoc!
30 lis 01:18
silnia :
Dzięki i dobranoc
30 lis 01:19