uklad rownan
kkos: Rozwiąz uklad równan:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y= |
| (x2+1), t= |
| (y2+1), x= |
| (t2+1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
29 lis 22:46
w.z.k.: czy ktoś to potrafi rozwiązać?
30 lis 09:58
zombi: Dodaj wszystkie 3 do siebie, dostajesz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
L = |
| (t2+1) + |
| (x2+1) + |
| (y2+1) = x + y + t = P. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Ale z nierówności między średnia arytmetyczną a geometryczną mamy:
Dodając stronami dostajemy
L ≥
P. A AM=GM, dla t=x=y=1
30 lis 10:43
kkos: dlaczego to dodales jak to uklad równan?
30 lis 13:40
kkos: i po dodaniu tego to jakim cudem to jest x+y+t?
30 lis 13:42
Inesa: 1
2 lut 15:29