układ równań
Asia: Pomoże ktoś w rozwiązaniu układu równań z czterema niewiadomymi?
a2 + b2 = 25
c2 + d2 = 64
ac + bd = 20pierwiastek3
ad − bc = 20
29 lis 22:40
Jack: ja na chłopski rozum zrobiłbym to tak
a
2 = 25 − b
2
c
2 = 64 − d
2
czyli
ac + bd =
√25−b2*
√64−d2 + b*d = 20
√3
ad − bc = analogicznie
Jednakże troche tu liczenia by bylo, wiec na pewno da sie prosciej
np. metoda Gaussa albo cos w tym stylu. Na pewno ktos inny wpadnie na lepszy pomysl
29 lis 22:48
Asia: Próbuję na milion sposobów i jedynie kręcę się w kółko z tym wyznaczaniem czegoś i wstawianiem
do czegoś... Chyba to jest ponad moje siły
30 lis 10:24
+-: Trochę na zasadzie wróżenia z fusów (gdzieś jest √3), wynik wygląda na prawidłowy
a=5
b=0
c=4√3
d=4
30 lis 12:27
Mila:
To jest ciąg dalszy jakiegoś zadania ?
30 lis 16:20
AS: Wolfram podaje takie rozwiązanie
b = −/+√25 − a2
c = +/−4/5*(√25 − a2 + a*√3)
d = −/+4/5*(√3*√25 − a2 + a)
30 lis 16:21
Asia: Mila, tak, to zadanie jest z fizyki, ale układ równań na 100% mam dobrze zapisany. Wystarczy
"tylko" rozwiązać − jak mawia pan profesor

AS, dziękuję

Tylko skąd to się krok po kroku wzięło...
30 lis 22:47
AS: Tak na słowo honoru − bez gwarancji
Przyjąłem na wiarę a = 3,b = 4 bo spełniają pierwsze równanie
Wstawiając do 3−go i 4−go równania otrzymuję układ równań
do rozwiązania
3*c + 4*d = 20*
√3
3*d − 4*c = 20
Rozwiązaniem jest
Znalezione liczby spełniają wszystkie 4 dane równania,sprawdziłem.
Może ten sposób pomoże rozwiązać podany problem,
znając wejściowe dane a i b
1 gru 16:21
Asia: Poświęciwszy na to zadanie kilka godzin każdego dnia, doszłam jedynie do wniosku:
to zadanie ma baaaaaaaaaaardzoooooooo dużo rozwiązań.
Dziękuję wszystkim za cudowną pomoc

Dla ciekawych rozwiązania:
Szkolnymi metodami nauki jest to nie do ogarnięcia, a przynajmniej zajmuje tyle czasu, że
gdybym była na bezrobotnym, nie cierpiałabym na brak zajęcia. Matematyka na poziomie
magisterki, chyba mnie nie kręci, aby ją poznać.
1 gru 21:40
b.:

To zadanie łatwo rozwiązać geometrycznie, kolejne warunki mają następującą interpretację:
* (a,b) jest z okręgu o środku w (0,0) i promieniu 5,
* (c,d) jest z okręgu o środku w (0,0) i promieniu 8,
* iloczyn skalarny (a,b) i (c,d) wynosi 20
√3, skąd wniosek, że kąt między tymi wektorami to
+−U{π}[6},
* pole równoległoboku rozpiętego na (a,b), (c,d) wynosi 20 i to się zgadza z poprzednim
warunkiem: pole wynosi 5*8*sin{π}{6}=20. Innymi słowy, ten warunek wynika automatycznie z
poprzednich.
Wobec tego każde rozwiązanie jest następującej postaci: za (a,b) bierzemy jakikolwiek punkt z
okręgu o środku w (0,0) i promieniu 5, zaś za (c,d) jeden z dwóch punktów na okręgu o środku w
(0,0) i promieniu 8, taki aby kąt między wektorami (a,b) i (c,d) wynosił +−π/6
i0
1 gru 21:59
Asia: oooo jaaaaa.... SZACUN
1 gru 23:08
b.: Przepraszam, jednak pomyłka: warunek ostatni jednak daje dodatkową informację, mianowicie
ustala orientację tych dwóch wektorów (pomarańczowego i czerwonego na rysunku).
Rozwiązaniami więc będą tylko takie (c,d), które leżą ,,na lewo'' od (a,b) −− czyli na rysunku
tylko ten górny pomarańczowy punkt da rozwiązanie (ten z prawej dałby ad−bc=−20).
2 gru 14:52