matematykaszkolna.pl
układ równań Asia: Pomoże ktoś w rozwiązaniu układu równań z czterema niewiadomymi? a2 + b2 = 25 c2 + d2 = 64 ac + bd = 20pierwiastek3 ad − bc = 20
29 lis 22:40
Jack: ja na chłopski rozum zrobiłbym to tak a2 = 25 − b2 c2 = 64 − d2 czyli ac + bd = 25−b2* 64−d2 + b*d = 203 ad − bc = analogicznie Jednakże troche tu liczenia by bylo, wiec na pewno da sie prosciej np. metoda Gaussa albo cos w tym stylu. Na pewno ktos inny wpadnie na lepszy pomysl emotka
29 lis 22:48
Asia: Próbuję na milion sposobów i jedynie kręcę się w kółko z tym wyznaczaniem czegoś i wstawianiem do czegoś... Chyba to jest ponad moje siłyemotka
30 lis 10:24
+-: Trochę na zasadzie wróżenia z fusów (gdzieś jest 3), wynik wygląda na prawidłowy a=5 b=0 c=43 d=4
30 lis 12:27
Mila: To jest ciąg dalszy jakiegoś zadania ?
30 lis 16:20
AS: Wolfram podaje takie rozwiązanie b = −/+25 − a2 c = +/−4/5*(25 − a2 + a*3) d = −/+4/5*(3*25 − a2 + a)
30 lis 16:21
Asia: Mila, tak, to zadanie jest z fizyki, ale układ równań na 100% mam dobrze zapisany. Wystarczy "tylko" rozwiązać − jak mawia pan profesor AS, dziękuję emotka Tylko skąd to się krok po kroku wzięło...
30 lis 22:47
AS: Tak na słowo honoru − bez gwarancji Przyjąłem na wiarę a = 3,b = 4 bo spełniają pierwsze równanie Wstawiając do 3−go i 4−go równania otrzymuję układ równań do rozwiązania 3*c + 4*d = 20*3 3*d − 4*c = 20 Rozwiązaniem jest
 12*3−16 
c =

5 
 16*3 + 12 
d =

5 
Znalezione liczby spełniają wszystkie 4 dane równania,sprawdziłem. Może ten sposób pomoże rozwiązać podany problem, znając wejściowe dane a i b
1 gru 16:21
Asia: Poświęciwszy na to zadanie kilka godzin każdego dnia, doszłam jedynie do wniosku: to zadanie ma baaaaaaaaaaardzoooooooo dużo rozwiązań. Dziękuję wszystkim za cudowną pomoc emotka Dla ciekawych rozwiązania: Szkolnymi metodami nauki jest to nie do ogarnięcia, a przynajmniej zajmuje tyle czasu, że gdybym była na bezrobotnym, nie cierpiałabym na brak zajęcia. Matematyka na poziomie magisterki, chyba mnie nie kręci, aby ją poznać. emotka
1 gru 21:40
b.: rysunekTo zadanie łatwo rozwiązać geometrycznie, kolejne warunki mają następującą interpretację: * (a,b) jest z okręgu o środku w (0,0) i promieniu 5, * (c,d) jest z okręgu o środku w (0,0) i promieniu 8, * iloczyn skalarny (a,b) i (c,d) wynosi 203, skąd wniosek, że kąt między tymi wektorami to +−U{π}[6}, * pole równoległoboku rozpiętego na (a,b), (c,d) wynosi 20 i to się zgadza z poprzednim warunkiem: pole wynosi 5*8*sin{π}{6}=20. Innymi słowy, ten warunek wynika automatycznie z poprzednich. Wobec tego każde rozwiązanie jest następującej postaci: za (a,b) bierzemy jakikolwiek punkt z okręgu o środku w (0,0) i promieniu 5, zaś za (c,d) jeden z dwóch punktów na okręgu o środku w (0,0) i promieniu 8, taki aby kąt między wektorami (a,b) i (c,d) wynosił +−π/6 i0
1 gru 21:59
Asia: oooo jaaaaa.... SZACUN
1 gru 23:08
b.: Przepraszam, jednak pomyłka: warunek ostatni jednak daje dodatkową informację, mianowicie ustala orientację tych dwóch wektorów (pomarańczowego i czerwonego na rysunku). Rozwiązaniami więc będą tylko takie (c,d), które leżą ,,na lewo'' od (a,b) −− czyli na rysunku tylko ten górny pomarańczowy punkt da rozwiązanie (ten z prawej dałby ad−bc=−20).
2 gru 14:52