Izometrie
5-latek: Znajdz obraz prostej y=2x w przesunieciu o wektor
a=[0,2]
y−2=2(x−0) to y= 2x+2
==========
b=[−1,0]
y−0=2(x−(−1)) to y= 2x+2
===========
| | 1 | | 1 | |
to y=2(x+ |
| )+ |
| =to y=2x+1 |
| | 3 | | 3 | |
==========
29 lis 22:18
Mila:
k: y=2x
Po translacji otrzymasz prostą równoległą:
y=2x+b
(0,0)∊k
O(0,0)→T[0,2]→A(0,2)⇔b=2
y=2x+b
29 lis 22:22
Mila:

Albo tak, po translacji wykresu f(x)=2x o wektor [a,b] otrzymamy wykres funkcji:
g(x)=f(x−a)+b
k': y=2*(x+1)+0
k': y=2x+2
29 lis 22:30
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
dziekuje Ci
29 lis 22:59
Mila:
29 lis 23:00