prosze o wytlumaczenie
kkos: Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych spełniających równanie |x−5|+|y−3|=3−y
29 lis 22:17
Janek191:
3 − y ≥ 0 więc y = 0 lub y = 1 lub y = 2 lub y = 3
Wstawiaj za y do równania i wyznaczaj x
29 lis 22:38
PW: Lewa strona jest z definicji liczb ą nieujemną, a więc żeby równanie miało jakiekolwiek
rozwiązania, prawa strona też musi być liczbą nieujemną. Rozwiązań szukamy zatem wśród takich
par (x, y), w których liczba y spełnia nierówność
3 − y ≥ 0.
Jednocześnie wtedy z definicji wartości bezwzględnej
|y − 3| = 3 − y.
Badane równanie jest więc równoważne następującemu układowi:
|x − 5| = 0, 3 − y ≥ 0.
Pary liczb naturalnych spełniających ten układ są więc postaci: (5, 3), (5, 2), ... chyba już
wiesz.
29 lis 22:41
kkos: do wartosci bezwzglednej i po rowna sie tak?
29 lis 22:41
Janek191:
Krócej: dla y ∊ { 0,1,2,3} jest I y − 3 I = 3 − y
więc
I x − 5 I + ( 3 − y) = 3 − y
Ix − 5 I = 0
x = 5
Odp. ( 5,0),(5,1),(5,2),(5,3)
29 lis 22:42
kkos: dlaczego |x−5|=0?
29 lis 22:43
PW: No bo jeśli 3 − y ≥ 0, to |y − 3| = − (y − 3) = 3 − y, i można to odjąć od obu stron równania.
Na tym polega dowcip tego zadania.
29 lis 22:47
kkos: aa rozumiem, dziekuje
29 lis 22:49
kkos: moglabym prosic o pomoc przy nowym zadaniu?
29 lis 22:59