f. liniowa
krotki: Witam. O co chodzi w tym zadaniu jak,się za to zabrać, nie rozumiem polecenia? : Wyznacz wzór
funkcji liniowej f, ktora dla każdej liczby rzeczywistej x spełnia warunek f(x+1)=2x−3
29 lis 21:42
Eta:
y=ax+b
f(x+1)= a(x+1)+b= ax+a+b = 2x−3 ⇒ a=2 i a+b= −3 to b= −5
f(x)= 2x−5
29 lis 21:46
Janek191:
f(x) =a x + b
więc
f(x +1) = a*( x + 1) + b = 2x − 3
więc
a x + a + b =2 x − 3
zatem
a = 2 oraz a + b = − 3 ⇒ 2 + b = − 3 ⇒ b = − 5
Odp. f(x) = 2 x − 5
==============
spr. f( x +1) = 2*( x +1) − 5 = 2 x + 2 − 5 = 2 x − 3
29 lis 21:46
krotki: Oke dzieki wlk
29 lis 21:57