Rozwiąż równanie (trygonometryczne)
Prostak: Próbowałem podnieść obustronnie do kwadratu, ale wręcz się nie znam na tych założeniach które
trzeba robić − nie umiem eliminować wyników, a w odpowiedziach jest
x= pi/2 +4kpi/3 , k ∊ C
sin (x/2) + cos (x/2) = √2 sin x
29 lis 21:25
Prostak: A dodając sinusy wyszła mi konstrukcja sin(3/4*pi − x/2) − sinx=0 z którą nie umiem się uporać,
więc jestem w kropce.
29 lis 21:27
Mila:
| | x | | x | |
sin( |
| )+cos( |
| )=√2 sinx |
| | 2 | | 2 | |
takie masz równanie do rozwiązania?
29 lis 21:31
Prostak: Tak. Przepraszam, że nie było jasne.
29 lis 21:34
Mila:
| | x | | x | |
sin( |
| +cos( |
| )=√2*sinx /:√2⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| √2 | | x | | √2 | | x | |
| sin( |
| )+ |
| cos( |
| )=sinx ⇔ |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | π | | π | | x | |
sin( |
| )*cos( |
| )+sin( |
| )*cos( |
| )=sinx ⇔ |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| x | | π | | x | | π | |
| + |
| =x+2kπ lub |
| + |
| =π−x+2kπ |
| 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | x | | π | | 3x | | 3π | |
− |
| =− |
| +2kπ lub |
| = |
| +2kπ⇔ |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | π | | π | | 4kπ | |
x= |
| −4kπ lub x= |
| + |
| , k∊C |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
i możesz tak zostawić, lecz możesz zauważyć,
| | π | | 4kπ | |
że x= |
| + |
| zawiera rozwiązania pierwsze. |
| | 2 | | 3 | |
29 lis 21:55
Prostak: Dzięki!
A przy takim zostawianiu na np. egzaminie maturalnym nie zabierają punktów za nie zauważenie?
Niby matura tylko papierek, ale przyszła szkoła wymaga to siedzę i zakuwam...
29 lis 21:58
Mila:
Nie zabierają, bo to jest prawidłowa odpowiedź.
Zakuwaj dalej, to będzie dobrze.
29 lis 22:01
PW: Podnoszenie równania stronami do kwadratu niesie niebezpieczeństwo "wprowadzenia
nieistniejących rozwiązań" (patrz prosty przykład
[307623, 23:05). Dlatego rozwiązanie
Mili jest lepsze.
Jeżeli podniósłbyś stronami do kwadratu, to działałbyś metodą "analizy starożytnych", czyli
byłoby to rozumowanie w stylu "jeżeli jakaś liczba spełnia równanie, to spełnia ona także
równanie o stronach podniesionych do kwadratu". Takie rozumowanie jest poprawne, ale wymaga
sprawdzenia − czy to co jest rozwiązaniem równania drugiego, jest także rozwiązaniem równania
początkowego.
Możesz spróbować tej metody − chyba nie jest trudna rachunkowo (po lewej będzie jedynka
trygonometryczna plus sinx, a po prawej 2sin
2x). Konieczne jest jednak sprawdzenie.
29 lis 22:06