matematykaszkolna.pl
Rozwiąż równanie (trygonometryczne) Prostak: Próbowałem podnieść obustronnie do kwadratu, ale wręcz się nie znam na tych założeniach które trzeba robić − nie umiem eliminować wyników, a w odpowiedziach jest x= pi/2 +4kpi/3 , k ∊ C sin (x/2) + cos (x/2) = √2 sin x
29 lis 21:25
Prostak: A dodając sinusy wyszła mi konstrukcja sin(3/4*pi − x/2) − sinx=0 z którą nie umiem się uporać, więc jestem w kropce.
29 lis 21:27
Mila:
 x x 
sin(

)+cos(

)=2 sinx
 2 2 
takie masz równanie do rozwiązania?
29 lis 21:31
Prostak: Tak. Przepraszam, że nie było jasne.
29 lis 21:34
Mila:
 x x 
sin(

+cos(

)=2*sinx /:2
 2 2 
2 x 2 x 

sin(

)+

cos(

)=sinx ⇔
2 2 2 2 
 x π π x 
sin(

)*cos(

)+sin(

)*cos(

)=sinx ⇔
 2 4 4 2 
 x π 
sin(

+

)=sinx
 2 4 
x π x π 

+

=x+2kπ lub

+

=π−x+2kπ
2 4 2 4 
 x π 3x  

=−

+2kπ lub

=

+2kπ⇔
 2 4 2 4 
 π π 4kπ 
x=

−4kπ lub x=

+

, k∊C
 2 2 3 
i możesz tak zostawić, lecz możesz zauważyć,
 π 4kπ 
że x=

+

zawiera rozwiązania pierwsze.
 2 3 
29 lis 21:55
Prostak: Dzięki! A przy takim zostawianiu na np. egzaminie maturalnym nie zabierają punktów za nie zauważenie? Niby matura tylko papierek, ale przyszła szkoła wymaga to siedzę i zakuwam...
29 lis 21:58
Mila: Nie zabierają, bo to jest prawidłowa odpowiedź. Zakuwaj dalej, to będzie dobrze.
29 lis 22:01
PW: Podnoszenie równania stronami do kwadratu niesie niebezpieczeństwo "wprowadzenia nieistniejących rozwiązań" (patrz prosty przykład [307623, 23:05). Dlatego rozwiązanie Mili jest lepsze. Jeżeli podniósłbyś stronami do kwadratu, to działałbyś metodą "analizy starożytnych", czyli byłoby to rozumowanie w stylu "jeżeli jakaś liczba spełnia równanie, to spełnia ona także równanie o stronach podniesionych do kwadratu". Takie rozumowanie jest poprawne, ale wymaga sprawdzenia − czy to co jest rozwiązaniem równania drugiego, jest także rozwiązaniem równania początkowego. Możesz spróbować tej metody − chyba nie jest trudna rachunkowo (po lewej będzie jedynka trygonometryczna plus sinx, a po prawej 2sin2x). Konieczne jest jednak sprawdzenie.
29 lis 22:06